Na trhu je k dispozici nepřeberné množství druhů a typů grilů. Podle čeho byste se měli rozhodovat při výběru toho, který bude vyhovovat právě vám?
Nejprve je na místě zamyslet se, jak často budeme grilovat, kde budeme většinou grilovat, kdo bude gril obsluhovat, pro kolik lidí se bude grilovat, jaké máme prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě kolik chceme do nákupu grilu investovat. A pokud nechcete, aby se vám barbecue neplánovaně neprodražilo, vyplatí se myslet i na bezpečnost.
Ještě před tím, než budete pokračovat ve čtení tohoto článku, si zkuste projít základní charakteristiky nejobvyklejších typů grilů. Jsou to grily na dřevěné uhlí, plynové grily (grily s lávovými kameny), elektrické grily a vodní grily.
Další tipy na co se zaměřit při výběru grilu:
1. Stejně jako u jakéhokoliv jiného výrobku platí, že by u grilu neměl chybět srozumitelný návod k jeho použití.
2. Počítejte s tím, že některé jednoduché a lehké grily jsou méně stabilní. Obzvláště se to týká plechových grilů na dřevěné uhlí. Někdy může stačit trocha nepozornosti nebo třeba leknutí vašeho domácího miláčka (zde můžete dosadit jak manžela, tak psa) a po lehkém zavadění se gril i s rozpáleným dřevěným uhlím může poroučet k zemi.
3. Zaměřte se na bezpečnost používání. Stabilitu celého grilu i nožiček či stojánků, zajištění, zabezpečení ohně, použité materiály grilu, madel a držáků.
4. Je grilovací rošt polohovatelný? U grilů na dřevěné uhlí je poloha roštu resp. jeho blízkost k ohništi základní možností prostřednictvím které můžete regulovat teplotu.
5. Mobilita a manipulovatelnost. Je možné gril snadno přemisťovat?
6. Má gril odkládací plochy, odnímatelný rošt, poklop, doplňky a další příslušenství? Využijete je vůbec?
7. Náročnost obsluhy, údržba.
8. Estetické hledisko. Pokud jste opravdoví fajnšmekři a dbáte na styl, nemůžete podcenit ani vzhled.