Ještě před tím, než vyrazíte do obchodu pro nový gril a začnete vybírat z jednotlivých značek a typů, je na místě vědět jaké základní druhy grilů jsou k dispozici. Podle způsobu ohřevu rozlišujeme grily na dřevěné uhlí, plynové grily, elektrické grily a vodní grily.
Kromě způsobu ohřevu rozlišujeme grily také dle druhu konstrukce na grily či krby trvale umístěné a grily přemístitelné.
Grily na dřevěné uhlí
Výhody grilů na dřevěné uhlí:
– cena
– velký výběr různých typů a druhů
– snadná manipulace, lehce přenosné
– nezaměnitelná chuť grilovaného pokrmu
– atmosféra a romantika
Více informací o grilech na dřevěné uhlí.
Elektrické grily
Výhody elektrických grilů:
– nenáročná údržba
– jednoduchá a rychlá obsluha
– je možné grilovat i v interiéru nebo třeba na balkóně
– mobilní, snadno přenosné
– možnost přesné regulace teploty
– zdravý způsob grilování
– není potřeba nakupovat dřevěné uhlí či lávové kameny
– pokrm se tak snadno nespálí, na druhou stranu je obtížnější příprava silnějších plátků masa
Více informací o elektrických grilech.
Plynové grily
Výhody plynových grilů:
– rychlost – gril je rozžhavený během chvíle
– zdravý způsob grilování
– možnost regulace plamene a tím i teploty
– žádný kouř
Více informací o plynových grilech.
Vodní grily
Výhody vodních grilů:
– zdravý způsob grilování
– snadná příprava pokrmů, maso není třeba otáčet
– snadné čištění roštu
– nízké provozní náklady – malá spotřeba dřeva, není třeba kupovat dřevěné uhlí
Více informací o vodních grilech.