O původu grilování existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně.
K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od fousů po ocas. Pokud známým labužníkům z Francie tak úplně nedůvěřujete, nabízí se teorie, že grilování pochází od původních obyvatel Ameriky, konkrétně Aravaků, což je poměrně velká skupina jazykově a kulturně příbuzných indiánských kmenů z Jižní Ameriky. Ti maso připravovali na roštu vyrobeném ze syrového dřeva, které nazývali barbacoa.
Každopádně je pravda, že barbecue (nebo chcete-li BBQ, Bar-B-Q či Bar-B-Que) v současné podobě se nejprve do západní Evropy rozšířilo ze Spojených států amerických. A právě tam má dosud největší tradici a dá se říct, že se pro mnoho lidí stalo součástí životního stylu.