Také milujete grilování? Máme pro vás několik zajímavých tipů a rad
Grilování je u nás nesmírně populární a v teplých letních měsících je jedním z ideálních způsobů, jak strávit příjemný večer s přáteli nebo kamarády. Pokud také rádi grilujete a zajímáte se o různé návody a zajímavosti na toto téma, máme pro vás několik užitečných tipů a rad, které se vám při grilování určitě budou hodit.
Kvalitní gril je základ – na čem tedy grilovat?
Kromě samotného masa a dalších dobrot je naprostým základem pořádný kvalitní gril, na němž budete všechny dobroty připravovat. Důležité je nevybírat pouze podle ceny, ale zaměřit se zejména na vlastnosti produktu. Doporučit vám můžeme např. tyto skvělé produkty, které se dají objednat v e-shopu Domácí potřeby Franta:
- Tescoma Party Time Power gril – moderní přenosný gril na dřevěné uhlí. Má speciální turbo ventilátor a díky tomu je připravený na grilování už za pouhých pět minut. Gril je vyrobený z nerezové oceli, jeho průměr je 35 cm, šířka včetně roštu pak 41 cm.
- Grilovací pánev Tescoma SmartCLICK – špičková grilovací pánev s odnímatelnou rukojetí. Je vhodná pro běžné kuchyňské použití, takže ji lze použít na sporák i do trouby. Je vyrobena z nerezové oceli s antiadhezním povlakem a z plastu.
- Grilovací deska GRANDE – hliníková grilovací deska, vhodná nejen na gril, ale i do trouby. Je skvělá zejména na přípravu steaků a masa, ale i uzenin, ryb nebo zeleniny. Rozměr grilovací plochy je 33×26 cm, grilovací deska je vyrobená z kvalitního hliníku s nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT.
Nejdůležitější je dobře naložené maso
Grilovat se dá spousta věcí, ale pokud nejste vegetariáni nebo vegani, určitě nám dáte za pravdu, že pravé grilování se neobejde bez masa. Hodit by se vám proto mohly některé níže uvedené pomůcky na grilování:
- Grilovací souprava nerez – obsahuje následující produkty: obracečka na gril, vidlice na grilování, grilovací mašlovačka, kleště na grilování a čtyři jehly na grilování (na špízy).
- Tenderizer na maso PRESTO – ideální na přípravu chutných a šťavnatých steaků. Tento tenderizer na maso patří mezi základní pomůcky na grilování a pomůže vám, aby vaše maso chutnalo ještě lépe.
- Digitální teploměr ACCURA – spolehlivý sklápěcí teploměr na grilování, jenž dokáže změřit teplotu např. uvnitř omáček, rozvarů, polev nebo třeba nápojů. Snadno se ovládá a má LCD displej s velkými číslicemi.
Z uzenin jsou oblíbené zejména různé klobásy, párky apod.
K nejčastějším druhům jídel, která se grilují, patří vedle naloženého masa také různé druhy párků, klobásek, špekáčků apod. Pro lepší chuť ale určitě nezapomeňte použít vhodné grilovací koření. Na jejich přípravu vřele doporučujeme teleskopickou vidličku PRIVILEGE, jež je vyrobená z odolného dřeva, snadno se s ní manipuluje a když se složí, měří pouhých 22 cm, takže je velmi praktická.
Dobrou přílohou je třeba grilovaná zelenina
Skvělou přílohou ke grilovanému masu je grilovaná zelenina, která může vyhovovat i těm, kteří si na klasické syrové moc nepochutnají. Pro přípravu grilované zeleniny doporučujeme zejména:
- grilovací koření – naprosto nezbytná věc, bez níž se to pravé grilování neobejde. Hodí se i na zeleninu, jinak se samozřejmě používá i na grilované maso, ryby a další druhy potravin.
- jehla na potraviny – pomůže vám např. u přípravy různých závitků, plnění masových kapes, zpevnění masových rolád a samozřejmě je ideální na zeleninové i masové špízy.
Zajímavým doplňkem jsou grilované houby
Méně častým, ale určitě zajímavým doplňkem k ostatním dobrotám, jsou grilované houby. Pokud je máte rádi, doporučujeme na ně použít kvalitní kleště, resp. obracečku, ideálně ze silikonu. Dochucovat je téměř nemusíte, obvykle je stačí jen lehounce osolit.
Na grilování se hodí i různé druhy sýrů, případně tofu
Také sýry patří mezi potraviny vhodné na gril. Pro vegany je pak alternativou třeba grilované tofu. Sýr (nebo tofu) je obvykle potřeba zabalit, proto určitě nezapomeňte koupit kvalitní alobal, jenž se hodí i na maso a jiné potraviny. Co se týká dochucování, samotný sýr ho ani tak nepotřebuje, zato tofu už si žádá nějakou dobrou směs – třeba marinádu z oleje a koření (jinak by bylo bez chuti).
Ze sladkých věcí je skvělé grilované ovoce
Grilovat můžete nejen slané věci, ale i sladké – vynikající je např. grilované ovoce. Doporučujeme zejména ananas, který se na grilování perfektně hodí. Ať už ale grilujete cokoliv, jsou věci, které by vám neměly chybět – patří mezi ně především zástěra nebo chňapka. Zástěra na grilování je vhodná např. v kombinaci bavlny a kůže, ty samé materiály jsou ideální i v případě chňapky (rukavice na grilování).
Tipy a rady, které vaše grilování posunou na ještě vyšší level:
Závěrem našeho článku jsme pro vás vybrali tipy na grilování, které vám pomohou, abyste si ještě více pochutnali a vaše grilování bylo naprosto dokonalé:
- před začátkem grilování nezapomeňte gril (rošt) důkladně vyčistit
- maso před grilováním vyndejte z ledničky s dostatečným časovým předstihem, aby si “odpočinulo“
- směs koření si můžete koupit, ale když si ji namícháte sami, můžete si pochutnat ještě víc
- steaky nikdy předem nesolte, sůl by totiž vytáhla z masa vodu – naopak marinády na grilování můžete použít bez obav
- pokud ještě nemáte, určitě si pořiďte grilovací teploměr – hodně vám usnadní práci
- ujistěte se, že máte všechno potřebné vybavení – nádobí na grilování, grilovací tácky, steakové nože a příbory atd.
Další tipy na užitečné vychytávky najdete v našem článku ZDE.