Pivo je základem každé gril party. Jak ho čepovat a kde si půjčit výčepní zařízení?
Víte, co je šnyt, mlíko nebo čochtan? Jak se čepuje hladinka nebo proč na skle nesmí být po natočení piva bublinky? Pokud jen tušíte, ale ruku do ohně byste za to nedali, pak patří tento článek mezi vaši povinnou četbu. Jestli máte totiž obstát na jedničku za pípou na své gril party, bez těchto znalostí se neobejdete.
Jak správně točit pivo?
Češi jsou národ pivařů, ale ne každý umí pivo správně natočit. Jak si neuříznout ostudu a naservírovat hostům pivo, které má říz?
- Čistá sklenice je základ. Pokud hostům natočíte pivo do špatně umyté sklenice, budou se na jejích stěnách držet bublinky. A protože pivo není šampus, zákonitě vás prozradí. I výčepní zařízení a potrubí musí být absolutně čisté. Problémem také bývá špinavá voda na mytí sklenic. Pamatujte, že čistota je polovina úspěchu.
- Správně vychlazené pivo by mělo mít okolo 6 °C. Na podobnou teplotu by ale měly být ochlazeny také sklenice. A proto je lepší v létě točit pivo do plastových kelímků než do skla, protože sklo drží teplo, a to pro pivo není dobré. Pokud budete točit pivo do sklenice, sklenici těsně před tím vypláchněte studenou vodou.
- Správně by mělo být pivo natočeno najednou. Maximálně nadvakrát.
- Pivo čepujte do sklenice pod 45° úhlem z co nejmenší vzdálenosti od povrchu a ode dna sklenice.
- Pěna by měla být hustá, krémová a měla by na stěnách sklenice tvořit mapy. Velké bubliny v pěně nebo padající pěna jsou známkou nesprávného natočení.
Co si host objednává, když řekne…
Abyste se vyhnuli zbytečnému faux pas, připravili jsme pro vás slovník stylů čepování piva:
- Hladinka – velké pivo s pěnou až po okraj sklenice. Čepuje se s napůl otevřeným kohoutem pod úhlem 45 °, postupně se sklenice narovnává a kohout se otevírá až na maximum.
- Šnyt – malé pivo natočené do velké sklenice.
- Mlíko – malé pivo natočené tak, že je celá sklenice naplněná pouze pěnou.
- Čochtan – pivo načepované téměř bez pěny.
- Pivo s čepicí – točí se nadvakrát, hustá a pevná pěna sahá až nad sklenici.
Půjčení výčepního zařízení není v dnešní době problém
Pokud na svou zahradní party nechcete kupovat basu lahváčů nebo drahé výčepní zařízení, můžete si pípu včetně chlazení vypůjčit. Hledáte půjčovnu výčepního zařízení nebo rozvoz piva po Praze a okolí? Pak jsou vám k dispozici odborníci na zábavu v Party pohotovosti, kde si kromě piva a pípy můžete vypůjčit také gril, party vybavení a objednat ty nejlepší kousky masa na gril naložené ve skvělé marinádě.
Mohlo by vás zajímat:
Milujete grilování? Dopřejte si pořádný kus rožněného masa i v zimě
Chcete uspořádat nezapomenutelnou grilovačku, ale nemáte potřebné vybavení? Nevadí! Půjčíme vám ho