Výborná zelenina na grilu je vynikající alternativou k masu
Grilování už dávno není spojené jen s masem. Zelenina vždy byla a bude vítaným doplněním při grilování masa. Stále více milovníků grilování ji ale nebere jen jako přílohu k masu, ale také jako jeho plnohodnotnou alternativu.
Důvodů je hned několik. Dobře upravená zelenina skvěle chutná, je zdravá a na rozdíl od masa ji před grilováním nemusíte nijak složitě připravovat. Zapomeňte na přípravu marinád, nutnost předem pokrmy nakládat apod. Zeleninu stačí okořenit, pokapat nebo potřít olivovým či bylinkovým olejem a můžete začít grilovat. Neplatí ani argument, že při grilování zelenina přijde o vitamíny. Pokud ji budete připravovat správným způsobem, nenecháte ji na grilu příliš dlouho a nevystavíte ji přímému ohni, nemusíte se bát, že by zelenina výrazně vitamíny ztrácela.
Stejně jako u masa ovšem platí, že je potřeba volit kvalitní a čerstvé suroviny. To si stále více uvědomují nejen zákazníci v obchodech, ale i provozovatelé restauračních zařízení. Ti mohou čerstvou zeleninu objednávat třeba na www.e-sandera.cz. Především v severních, středních a východních Čechách se společnost ŠANDERA stala synonymem pro slovní spojení velkoobchod zelenina. Kvalitní a čerstvou zeleninu, bylinky nebo houby odtud odebírají i renomované pražské hotely.
Jaká zelenina je pro grilování vhodná
Grilovat je možné prakticky jakoukoliv zeleninu, ale je pravda, že některé druhy zeleniny jsou k úpravě na grilu přeci jen vhodnější. Příkladem může být lilek, chřest, paprika, mrkev, kukuřice, rajčata, paprika, cibule nebo baklažán. Vyzkoušet ale můžete třeba i květák, cizrnu, patisony nebo brokolici. Zapomenout nemůžeme ani na brambory, fazolové a hráškové lusky.
I chuť zeleniny můžete zvýraznit vhodně zvolenou marinádou, studenými omáčkami, nejrůznějšími dresinky a dipy. Opatrně naopak se solí. Některé druhy zeleniny totiž na sůl reagují tak, že začnou vylučovat větší množství vody.
Jak zeleninu připravit
Zeleninu můžete grilovat buď na přímém ohni, což je rychlejší varianta. Zelenina se v takovém případě griluje jen pár minut a dávejte přitom pozor, abyste ji delší dobu nenechávali v přímém kontaktu s plameny. Zeleninu můžete grilovat také na špízu nebo nepřímým způsobem, který je pomalejší a připomíná spíše dušení, ale výsledek stojí za to.