Grilovací sezóna je tu a s ní i nové recepty a tipy od Sedlčanského Hermelínu

Sedlčanský HermelínVyzkoušejte jeden z nových originálních a snadných receptů, které jsme pro letošní rok spolu se šéfkuchařem Vladislavem Stuparičem připravili. Recepty jsou koncipovány ve stylu „Vše v jednom“, takže stačí ingredience zabalit společně s Hermelínem do alobalu, dát na gril a za 15 minut máte hotovo.

Recepty na grilování se Sedlčanským Hermelínem budete postupně nacházet na www.nagrilu.cz.

Pro ten nejlepší výsledek grilování vzniklo také Desatero grilování Hermelínů.

Desatero grilování Hermelínů šéfkuchaře Vladislava Stupariče

1. Ke grilování použijte speciální grilovací balíčky. Hermelíny v nich obsažené jsou vhodné pro úpravu při vysokých teplotách a navíc obsahují i vhodné koření nebo omáčku.

2. Hermelíny před grilováním nijak nerozkrajujte nebo nenapichujte, při zvýšené teplotě by pak mohly popraskat a vytéct dříve, než budou hotové.

3. Hermelíny je vhodné grilovat zabalené v alobalu, máte jistotu, že vám nevytečou do grilu. Pokud chcete grilovat Hermelíny jen tak na roštu, je lepší je alespoň podložit kouskem alobalu.

4. Nepoužívejte původní sýrovou folii, ta není vhodná pro grilování, protože jde o kombinaci hliníku, vosku a papíru. Ideální je klasický alobal.

5. Hermelíny grilujte při střední teplotě. Sýr se krásně propeče, kůrka nebude ani spálená (jako při vysoké teplotě) a vnitřek sýra nezůstane syrový (jako při nízké teplotě).

6. Hermelín před grilováním lehce potřete olejem, příp. směsí oleje a koření (bylinek, česneku, citronu…). Kůrka bude po grilování vláčnější, marináda také dodá sýru další chuť.

7. Pokud Hermelíny grilujete společně s nějakou směsí (zelenina, ovoce) na povrchu, zakryjte ji před zabalením kouskem pečicího papíru. Touto stranou pak dejte Hermelín na gril a v polovině grilování jej otočte.

8. Pokud máte gril bez víka, je dobré sýry během grilování otáčet, aby byly rovnoměrně propečené. U grilu s víkem to není třeba.

9. Ke grilovaným Hermelínům se hodí různé omáčky, např. brusinková, barbecue, mexická, švestková…

10. Grilování je zábava, proto si ho užijte s rodinou či přáteli, s dobrým pitím a dobrou náladou.

Vladislav Stuparič

Byl členem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997 – 2000 byl kapitánem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelích Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari.

» Zahradní grill Weber v prodejně Weber World.
» Hledáte recepty pro každodenní vaření?
» Big green egg