Grilovaná panenka plněná játry
Kuřecí játra osolíme, opepříme a jen krátce opečeme na pánvi se lžící rozehřátého oleje (játra by měla zůstat nedopečená, aby byla šťavnatá).
Vepřové panenky odblaníme, do každé prořízneme tenkým nožem hlubokou kapsu a naplníme ji připravenými játry. Otvor uzavřeme párátkem nebo masovou jehlou, panenky osolíme, opepříme, lehce posypeme tymiánem a necháme v chladničce hodinu odležet.
Zbylý olej promícháme v misce se špetkou tymiánu, citronovou šťávou, solí a pepřem. Do této směsi vložíme omyté cukety nakrájené na plátky a necháme je 10 min. odležet. Jarní cibulky očistíme a podélně je rozkrojíme na poloviny.
Panenky spolu s plátky cukety a s cibulkami rozložíme na mřížku středně rozpáleného grilu a opékáme je z obou stran asi 15 minut.
Panenky nakrájíme na plátky nebo špalíčky, rozdělíme je na talíře, obložíme cibulkami a cuketou, kterou ještě můžeme doplnit citronem na pokapávání a podáváme.
Přísady:
• 4 malé vepřové panenky (cca 150-200g)
• 400g cukety
• 120g kuřecích jater
• 4 lahůdkové cibulky
• šťáva z 1 citronu
• 3 lžíce olivového oleje
• tymián
• mletý pepř
• sůl
Tento, ale i další recepty se můžete naučit na kuchařských kurzech v Chefparade.