Recept na grilované koleno
Vepřové koleno je pochoutka, které řada z nás jen těžko odolá. Už jste vyzkoušeli recept na vepřové koleno na grilu? Pojďte ho vyzkoušet.
Vepřové koleno nejprve důkladně omyjeme a dáme do papiňáku. Očistíme zeleninu, nakrájíme ji na větší kusy a přidáme do hrnce ke kolenu. Poté vše okořeníme – přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Osolíme a dolijeme vodu přibližně do poloviny hrnce. Dáme hřát, ale hrnec necháme odkryté až do chvíle, kdy se voda začne vařit. Poté uzavřeme a zmenšíme plamen na polovinu. Takto necháme dvacet minut, pak z hrnce vypustíme páru a koleno otočíme. Opět zavřeme a vaříme dalších 20 minut.
Pokud je maso dostatečně měkké, vyndáme koleno z hrnce a dáme na pekáček. Aby se na kolenu vytvořila kůrčička, budeme maso potírat marinádou. Tu připravíme smícháním potřebných ingrediencí.
Koleno nařízneme podél kosti, potřeme marinádou zevnitř i zvenku. Podlijeme pivem, které nám zbylo z přípravy marinády, a dáme do trouby, kde nastavíme program gril na 180 °C. Takto necháme 40 minut.
V průběhu pečení je potřeba maso občas otočit, potírat marinádou a polévat vypečenou šťávou, do které můžeme občas kápnout trochu zbylého piva. Pozor, aby se kůrčička nespálila.
Koleno servírujeme s pečivem, a dalšími obvyklými doplňky – nakládanými okurkami, hořčicí, křenem, chilli papričkami… A nezapomeňte zapíjet dobře vychlazeným pivem. Samozřejmě však s heslem “Pijte s rozumem” :-).
Ingredience:
750 g vepřového kolene
1 celer
1 petržel
1 mrkev
1 kedluben
pórek
celý pepř
bobkový list
nové koření
chilli papričky
křen
hořčice
nakládané okurky
sůl
Na marinádu:
3 lžíce grilovacího koření
3 lžíce oleje
3 stroužky česneku (prolisujeme)
lžíce hořčice
50 ml desetistupňového piva (zbytek nedopíjejte, využije se na podlévání :-)
lžíce medu
sůl