Poslední díl Šéfa na grilu ukázal grilování mořských plodů
V posledním šestém dílu pořadu Zdeňka Pohreicha Šéf na grilu se populární šéfkuchař zaměřil na grilování mořských plodů . Kalamáry na grilu nebo marinované krevety nejsou v našich zeměpisných šířkách rozhodně na grilu běžné, a možná tak šéfkuchař otevřel tak trochu oči těm, kteří žijí ve stereotypu grilovaného masa nebo klobásy.
V hlavní roli byl opět systém Weber Gourmet – zde na grilu Weber Gourmet 57. Pro přípravu masa nebo mořských plodů je jeho litinový rošt ideální. Pro přípravu přílohy nebo zeleniny je rošt niklovaný. Výhodou grilu Gourmet je i možnost kombinace litinových středů grilu. Budete-li připravovat steak nebo langusty, krevety můžete používat středovou mřížku Sear Grate. Budete-li připravovat rybu nebo mořské plody a budete chtít vytvořit i omáčku k pokrmu, pak je ideální používat středovou litinovou pánev a budete-li grilovat salát nebo směs mořských plodů, pak doporučujeme středovou pánev Wok.
Tak trochu netradičně griloval šéfkuchař kuře v celku – na pivní plechovce , na kterou kuře narazil. Pokud z nějakého důvodu tento řekněme netradiční způsob použít nechcete, je možné použít stojan na grilování drůbeže – u grilů s větším průměrem, a i výškou , můžete grilovat v celku klidně celé kuře – zde doporučujeme využívat nepřímou metodu grilování, případně uzení. Použít můžete i stojan na pečení drůbeže se spodní miskou, do které můžete jako šéfkuchař použít tmavé pivo, ale i i jinou tekutou marinádu nebo šťávu, aby maso kuřete bylo šťavnaté a křehké
V pořadu si konečně zahrál i jiný gril než již z minulých dílů známý Gourmet 57 – a to malý přenosný gril Weber Smokey Joe – zde v zelené šalvějové barvě smaltu (existuje ale i v dalších barevných verzích ) V pořadu jej šéf použil na grilování slávek – opět tak trochu netradičního jídla pro suchozemce . I s tímhle malým přenosným grilem však dokážete plnohodnotně grilovat jak doma, tak v přírodě, stačí dodržovat základy správného grilování , a výsledek se určitě dostaví. Přejeme dobrou chuť.
Fotografie poskytly www.grilykrby.cz – první Weber World Partner v České republice.
Stojan na kuře bez spodní misku je možné použít do větších grilů na dřevěné uhlí i plyn
Grilovací stojan na kuře se spodní miskou pro odkapávající šťávu
Do vnitřní misky stojanu je možné nalít marinádu, nebo tmavé pivo
Malý cestovní gril Smokey Joe
Standardní niklovaný rošt…
…Je možné nahradit litinovým roštem známým z typu Gourmet 57
Gril se nabízí v 5 barevných verzích smaltu