Víno a grilování – obecný úvod
Seriál o vínu a grilování vám přinášíme ve spolupráci se serverem www.moldavia.cz – nejlepší moldavská vína, šumivá vína.
Dobře kombinovat víno a grilování resp. obecně víno a jídlo je velmi široká oblast s velkým prostorem pro pokusy a zkoušení. Existuje mnoho lidí, kteří vám přesně řeknou, že to či ono víno se hodí pouze a jenom k tomu či onomu jídlu.
Dle mého názoru platí jedno základní pravidlo, kterým budeme tento seriál začínat i končit a budeme se jím řídit “nejlepší kombinace je ta, která Vám nejvíce chutná!”. Náš seriál je tady od toho, aby Vás navedl a poskytl Vám vodítko pro testování a rozvinutí Vaší fantazie a chuti. Existuje celá řada dobrých a výtečných vín, my rozumíme vínům Moldavským a proto věnujeme tento seriál a naše konkrétní doporučení právě moldavskému vínu.
O kombinacích chutí jídla a vína a jejich vzájemných vazbách
Tento základní popis Vám pomůže, jak se zorientovat při výběru té pravé kombinace vína a jídla.
– Kyselé jídlo a suché víno. V tomto případě se kyselost násobí, výsledná kombinace se projeví agresivní chutí až s kovovou pachutí.
– Suché víno a tučné pokrmy. Vzhledem k tomu, že kyselina vinná rozpouští tuky, projevuje se v kombinaci s tučnějším jídlem příznivě.
– Kyselinka a skladkost. Snáší se velmi dobře, kyselinka ve víně zvyšuje svěžest pokrmu.
– Víno s vyšším procentem alkoholu a koření. Kyselina a alkohol ve vínu zvyšují ostrost koření.
– Třísloviny (červené víno) a sůl. Není dobrá kombinace, je chuťově zmatečná.
– Třísloviny a tuk. Je vhodná kombinace, protože se mezi sebou vzájemně neutralizují.
– Třísloviny a hořké. Tříslovité červené víno zvyšuje hořkost jídla, snad s výjimkou ořechů a mladého červeného vína.
– Třísloviny a uzené. Tříslovitá chůť zvláště mladých červených vín se schutí uzených nebo grilovaných jídel eliminuje.
– Sladké víno a sladké jídlo. Je to vhodná kombinace, protože pocit slatkosti se v tomto případě spíše snižuje.
Obecný popis vzájemného působení základních chutí vína a jídla Vám může pomoci při tvorbě kombinace, která je vhodná právě pro Vás. Co chutná jednomu, nemusí nutně přivádět do extáze druhého. Někdo si přeje podpořit ostrost jídla, jiný ne apod. Nicméně existují obecně doporučované a většinově přijatelné vztahy mezi jídlem a vínem. Zde jsou příklady:
– Lehké jídlo + lehké víno. Lehké jídlo, které obsahuje málo tuků, koření apod. Například ryba, bílé maso atd. se nejlépe kombinuje se suchými kabinetními víny jako je Muller-Turgau, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon.
– Hutné jídlo + plné víno. Tučnější jídlo například prorostlé vepřové, pečená ryba, majonézové saláty a jídla s majonézou je třeba kombinovat s vínem s větším podílem alkoholu a extraktu – hodí se tedy dobře k pozdním sběrům a jakostním vínům např. Chradonnay, Pinot noir, Pinot blanc atd.
– Kořeněné jídlo + plné a výrazné víno. Hovězí pečeně, grilované steaky, skopové nebo zvěřina si dobře rozumí s výraznými a lahvově zralými červenými víny odrůd Merlot, Cabernet sauvignon atd.
Sladké jídlo + sladké víno. Se skladkým jídlem se nejlépe kombinují sladká vyzrálá vína, svěží a řízná šumivá vína apod.
V dalším díle Vám nabídneme možné kombinace grilované zeleniny, ryb a kuřecího masa s tím nejlepším moldavským vínem.