První pomoc z grilu
Tenhle recept je okamžitá první pomoc z grilu pro všechny hladovce, kteří se nemohou dočkat, než se nažhaví uhlíky grilu. Naložené maso čeká tak nesnesitelně dlouho na správnou teplotu ohniště, zatímco sýr se může grilovat třeba hned, respektive když zmizí největší plameny.
Na roštu se tak rozpeče senzačně jednoduchý předkrm, který čekání na maso hodně zpříjemní. Dejte ho pak prostě doprostřed stolu, každý si bude v horkém camembertu namáčet bagetu. Mmmmm…
1 větší camembert – lépe ne moc vyzrálý, bude mít pevnější kůru
1 bageta nebo jiný bílý chléb
1. Rozdělejte oheň v grilu. Když je dřevo dostatečně ohořelé, zasypte tento základ dřevěným uhlím. Po chvíli se uhlí rozhoří.
2. Sýr vyndejte z krabičky a zbavte ho plastového obalu. Vložte zpět do dřevěné krabičky. Položte na rošt a grilujte asi 10 minut. Dřevěná krabička mezitím shoří. Rozpečený sýr možná občas ukápne do ohně, ale toho si nevšímejte – valná většina zůstane pod kůrkou uvnitř.
3. Sýr opatrně přeložte grilovací lopatkou (aby nevytekl) na talíř. Pokud večeříte sami nebo ve dvou, můžete tekutý vnitřek namazat do rozpůlené bagety. Pokud je vás u stolu víc, camembert prostě položte doprostřed stolu, nařízněte svrchu kůru do kříže a nechejte ostatní, ať si nabírají nakrájenou bagetou. Pozor, velmi horké!
Tip: Co když použijete místo Camembertu Krále sýrů? Ale ano, také to lze, ale bez obalu. Dřevěný obal dělá camembertu ochranu, dokud se sám „neobrní“ opečenou kůrkou. To u Krále sýrů není možné, ale přesto vám zachutná. Jen se na ohni nesmí zdržet dlouho – asi poloviční dobu, než v receptu na camembert.
Recept je ukázkou z knihy Hany Michopulu Kuchařka Zpátky domů (podrobnosti viz níže), která je ve druhém vydání k dostání na pultech knihkupectví.
Hana Michopulu: Kuchařka Zpátky domů – 2. vydání
Více informací a ukázky z knihy na www.smartpress.cz
Pevná vazba, 256 stran, 449 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press