Pátý ročník Grilmánie startuje
Svět vytříbené chuti, úžasných dobrot připravených na grilech a příjemně stráveného volného času. Zájemci se již nyní mohou hlásti do dalšího ročníku Globus Grilmánie 2009. Jeho mottem je náročnost a opuštění zaběhnutých kolejí.
Podrobnosti o dašlím ročníku uvedl na oficiálním webu akce lektor soutěže Václav Modelský: “Pátý ročník Grilmánie je již přede dveřmi a když se ohlížím zpět na uplynulá grilovací klání musím s obdivem k Vám přiznat, že je to jedinečný zážitek, když můžete být u toho, jak desítky a stovky nadšenců každým rokem na veřejnosti aktivně prezentují svůj vřelý vztah ke grilování, pochopitelně se sympatickou dávkou zdravé soutěživosti…
S přibývajícími ročníky soutěže neustále vzrůstá zdravá rivalita, což se odráží ve snaze o co nejoriginálnější způsob servírování, rozmanitost příloh a kombinování nejrůznějších chutí. Někdy mám obavu, že tato rozmanitost, pestrost a kvantita pomalu začíná převyšovat kvalitu toho nejdůležitějšího, a to je zpracování samotného masa.”
Modeslký proto budoucím soutěžícím doporučuje posunout se v gastronomickém umění o stupínek výše. “Snažte se natrénovat recepturu opravdu precizně, aby maso bylo šťavnaté, jak to má u kvalitního BBQ být, neporcujte maso na příliš tenké plátky, aby nebylo následně „vysušené“. Nebojte se kombinovat přímé grilování s pozvolným dopékáním, třeba za pomocí kousků udícího dřeva k dodání mírného aroma. Prostudujte si technické možnosti soutěžních grilů a natrénujte recepturu… předložte porotě místo grilovaného roštěnce kupříkladu kvalitní roastbeaf, který bez problémů upečete v kotlovém grilu, když jej využijete jako horkovzdušnou troubu. Když budete vycházet z těchto parametrů, určitě maso hodnotně připravíte a překvapíte vysokou kvalitou zpracování.”
Snahou realizačního týmu je co největší atraktivita soutěže. Dezert, připravený na grilu, proto letos bude samostatnou disciplínou. Modelský k tomu dodává: “Mějte proto na paměti, že kromě grilovaných ovocných špízů, plátků ananasu a podobně, lze využít třeba kotlové grily k pečení korpusů, jakéhokoliv pečiva, od buchet, štrůdlů až po sufflé, zapékat sladkou rýži s vanilkou, či zmrzlinu v bílkové krustě. V tomto ohledu můžete popustit uzdu své fantazii a já pevně věřím, že to s radostí uděláte,” uvedl Modelský.