Středomořský špíz
Osm dřevěných špejlí namočíme půl hodiny před grilováním do vody, aby později na grilu nezačaly hořet.
Na špejle střídavě napícháme zeleninu spolu se snítkami bylinek a položíme do mělké mísy. Z níže uvedených ingrediencí připravíme marinádu a zalijeme jí nachystané špízy. Necháme marinovat asi půl hodiny při pokojové teplotě.
Poté špízy osušíme a grilujeme z každé strany asi 5 minut. Před servírováním sundáme ze špejle a přelijeme zbylou marinádou.
Co budeme potřebovat (na 4 menší nebo 2 větší porce):
3 cukety, nakrájíme napříč, na 1 cm kolečka
1 velká žlutá paprika (vykrojená a zbavená semínek, nakrájená na velikost jednohubek)
16 rybízových rajčat
2 cibule (nakrájené na špalíčky)
pár snítek tymiánu nebo majoránky
na marinádu:
5 stroužků najemno nasekaného česneku
3 lžíce bazalkového vinného octa
90 ml olivového oleje
2 lžíce nasekané čerstvé majoránky nebo tymiánu
pepř
sůl