Grilované sardinky na fenyklu
Vykuchané sardinky důkladně omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády. Tu připravíme smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, citronové šťávy, šalotky a drcených fenyklových semínek.
Trošku marinády kápneme i do břišní dutiny každé sardinky, kam zároveň vložíme snítku kopru. V marinádě necháme nejméně dvě hodiny, čas od času otočíme, aby došlo k rovnoměrnému nasycení masa.
Omyjeme fenykl a papriky a nakrájíme je na plátky. Rozpálíme gril, setřeme marinádu z rybiček a sardinky i se připravenou zeleninou grilujeme po obou stranách 6 – 10 minut. Dobu grilování uzpůsobíme dle velikosti ryb. Část sardinek můžeme servírovat vcelku s pečeným fenyklem, druhou část jako filety s grilovanými paprikami, marinádou a usekanou bazalkou.
Co budeme potřebovat (na 4 porce):
1 kg sardinek
200 ml olivového oleje
½ lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek
4 šalotky (jemně nakrájené)
citronová šťáva ze dvou citronů
svazeček kopru
4 barevné papriky (zelená, žlutá, červená)
mletý pepř
1 lžička soli
2 snítky citronové bazalky k podávání