Pizza na grilu
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme v misce s 50 ml teplé vody a cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, ochladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabounké plátky. Na pánvičce rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a česnek na něm zlehka osmahneme.
Přidáme nakrájená rajčata a podusíme na oleji spolu s orestovaným česnekem. Okořeníme nasekanou čerstvou bazalkou a oreganem, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Čas od času pánví potřeseme, případně směs zamícháme. Udušenou omáčku poté lehce rozmixujeme.
Do mísy nasypeme 250 g proseté mouky a smícháme s vykynutým kváskem. Přilijeme trochu teplé vody a za soustavného míchání přisypeme zbytek mouky. Vmícháme lžíci olivového oleje a vypracujeme řidší hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, jeden přikryjeme utěrkou a druhý rozprostřeme mokrýma rukama na pomoučeném vále. Vytvoříme kulatý korpus o průměru asi 30 cm, která opatrně přeneseme na grilovací pánev potřenou olivovým olejem.
Pizzu můžeme péct na zahradním grilu i na grilu v troubě. Přibližně 5 minut korpus opékáme z jedné strany, poté ho potřeme olejem, obrátíme a opečenou stranou pizzy potřeme půlkou rajčatové omáčky a naskládáme poloviny balíčku mozzarelly nakrájené na plátky. Pánev překryjeme alobalem a pečeme dál, dokud se sýr neroztaví. Podobný postup opakujeme i s druhou pizzou. Upečené pizzy ozdobíme lístečky čerstvé bazalky a podáváme na dřevěném prkénku, aby se pizza dala jednoduše krájet na dílky.
Samozřejmostí je, že fantazii se meze nekladou a pizzu je možné dozdobit např. nakrájenými žampiony, kousky slaniny, šunky, kolečky červené cibule, rajčaty atd.
Co budeme potřebovat (pro 4 osoby):
500 g hladké mouky
sáček sušených kvasnic (droždí v prášku)
1 lžička cukru krupice
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Na ozdobení:
5 rajčat
několik lístků čerstvé bazalky
trochu oregana
balíček mozzarelly
2 stroužky česneku
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl