Recepty: Ratatouille
Pokud vám „Ratatouille“ zní francouzsky, jste na správné stopě. Jedná se o francouzskou zeleninovou směs připravovanou z čerstvé zeleniny.
Omyjeme lilek, odkrojíme stopku a dužinu pokrájíme na zhruba 3 cm silné plátky. Rovnoměrně je rozložíme po talíři, z obou stran osolíme a necháme na chvíli odpočinout. Tím se z lilku vylouhují hořké látky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostky, česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a opečeme cibuli s česnekem.
Oškrábanou mrkev nakrájíme na plátky asi po 0,5 cm, z omytých paprik odstraníme semínka a stopku. Dužinu nakrájíme na kostky a všechnu zeleninu přidáme do hrnce a opečeme.
Z plátků lilku mezitím kuchyňským papírem odstraníme vyloučenou tekutinu, nakrájíme na kostky a přidáme k ostatní směsi. Z omytých cuket odkrojíme konce a dužinu také nakrájíme na kostky. Omytá rajčata rozpůlíme, vykrojíme stopku a pokrájíme na větší kousky. Do zeleniny vmícháme rajský protlak a přidáme cuketu s rajčaty.
Čerstvé bylinky omyjeme, otřepeme, otrháme z nich lístky. Rozmarýn a petrželku nasekáme nadrobno a vše přidáme do hrnce. Poté zeleninu zalijeme vývarem.
Před podáváním dochutíme pepřem a solí a necháme čtvrt hodiny probublávat na mírném plameni. Podle vlastních preferencí dochutíme a za tepla servírujeme.
Co budeme potřebovat:
300 g rajčat
1 cibuli
1 malý lilek
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 barevné papriky
1 středně velkou mrkev
1 středně velkou cuketu
1 lžíci rajského protlaku
čerstvé bylinky (pár snítek tymiánu, oregana,…)
1 snítku rozmarýnu
půl svazečku hladké petrželky (nebo lžíci sušených provensálských bylinek)
300 ml zeleninového vývaru
pepř
sůl