Recepty: Vepřový steak s žampionovým kebabem
V misce promícháme a prošleháme pomerančovou a citrónovou šťávu, trochu jemně nastrouhané kůry z obou důkladně omytých citrusových plodů, jemně nadrolený bobkový list, olivový olej, sůl a pepř. Omyté a osušené steaky naložíme do marinády a necháme hodinu odležet.
Žampiony oloupeme a dobře omyté neoloupané brambory vložíme do vroucí vody a zhruba necelou čtvrthodinu povaříme. Slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Předehřejeme gril, mřížku potřeme olejem a žampiony a brambory střídavě napíchneme na grilovací špejle. Maso dáme na mřížku a grilujeme 15 – 20 minut. Průběžně obracíme a potíráme marinádou.
V polovině grilování přidáme na gril připravené kebaby, potřeme marinádou a společně grilujeme zbývajících 8 – 10 minut.
Co budeme potřebovat (na 4 porce):
4 vepřové steaky z kýty nebo karé (po 150 – 200 g.)
šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
1 velký bobkový list
4 lžíce olivového oleje
hrubě mletý pepř
sůl
Na kebab:
8 žampionů
8 menších nových brambor