Grily na dřevěné uhlí neztrácejí svoje kouzlo
Milovníci grilování dnes na trhu naleznou nespočet grilů. Mohou vybírat z grilů elektrických, plynových, vodních a nebo zůstat u klasiky. Starého dobrého grilu na dřevěné uhlí.
Fajnškmekři se určitě rádi pochlubí vytuněným plynovým profi grilem, který jejich peněžence odlehčil bratru o dobrých 100 000 Kč. Přesto se s Vámi vsadím, že i oni občas z garáže vytáhnou obyčejný gril na dřevěné uhlí. Ptáte se proč? Je to prostě klasika.
Výhody a nevýhody grilů na dřevěné uhlí jsme již shrnuli zde. Proto se o nich zmíníme jen ve stručnosti. Pro mnohé zásadní výhodou je snadná dostupnost. Grilů na dřevěné uhlí je široký výběr a pořídíte ho v nejlevnější variantě za pár set korun. K nejčastěji zmiňovaným nevýhodám patří větší riziko připálení pokrmu, delší doba nutná k přípravě jídla a také tuk odkapávající na rozžhavené uhlíky (tomu lze ale zabránit).
Přes všechny nevýhody, pravověrní zastánci grilování tvrdí, že pokud alespoň několikrát za sezonu neprovětrají svůj stařičký gril na dřevěné uhlí, nebyla by grilovací sezona prostě kompletní.
Jak si vychutnat barbecue party s grilem na dřevěné uhlí?
Předně musíte k celému procesu přistoupit jako k obřadu. Ten začíná již nákupem. Sestavte podrobný seznam všech potřebných ingrediencí, masa, příloh a pití. V obchodě se nenechte otrávit tím, že prodavačka v úseku masa a uzenin nesdílí vaše extatické stavy nadšení a snaží se vás zbavit prvním kusem flákoty, který jí přijde pod ruku. Zde jen připomínáme základní pravidlo: maso by mělo být čerstvé, jen tak bude hezky šťavnaté.
Pro úpravu na grilu se nehodí tvrdá masa, třeba zadní hovězí. Naopak za hovězí svíčkovou se od vašich hostů určitě dočkáte pochvaly. Nic nezkazíte ani vepřovou panenkou, z kuřecího masa se doporučuje zvolit spíše stehýnka než prsíčka, která jsou sušší. Dobrou volbou jsou i kuřecí křidýlka, vepřová žebra, ryby… A v našich receptech si určitě vyberete i z dalších specialit.
Když už jste v obchodě nezapomeňte na dřevěné uhlí. To je věcička, která by vám při samotném grilování mohla poměrně citelně chybět. Zvolit můžete i speciální grilovací brikety. V testu, který v roce 2007 provedla MF Dnes, ale vítězilo dřevěné uhlí. V každém případě se však nestyďte prohmatat pytel, zda neobsahuje větší množství rozdrceného uhlí. Jemná drť či v některých případech prach totiž nehoří a poslouží tak maximálně k tomu, abyste si o něj zašpinili kalhoty.
Na co dávat pozor při samotném grilování? Hlavně na to, aby uhlí nezačalo hořet plamenem. Uhlí nejprve rozpálíme a ve chvíli, kdy má bělavou barvu, začneme grilovat. Pokud se uhlí rozhoří, zalijeme ho několika kapkami vody. Někteří specialisté mají pro tento účel nachystanou láhev levného piva, kterým obyčejnou vodu nahrazují. Pravdou ale je, že rozdíl v použití obou zmíněných tekutin poznáte jen v případě, že sprškou zasáhnete i grilované maso.
Již jsme se zmínili také o odkapávajícím tuku. Tomu zabráníte buď použitím použitím hliníkového tácku nebo při výběru grilu sáhnete po takovém, který neá ohniště přímo pod grilovanými pokrmy, ale vedle. Tomuto způsobu grilování, kdy je pokrm připravován na horkém vzduchu, se říká nepřímé grilování. Jídlo se při něm nevysušuje, nepřipaluje a tuk nekape do ohniště.