Recepty: Amur na grilu
Amur náleží do čeledi kaprovitých ryb. Jeho původním domovem je východní Asie. Do Čech byl dovezen v r. 1961. I přesto, že patří mezi ryby s vysoce kvalitní svalovinou, není dosud na českých stolech příliš obvyklý. Možná je pravý čas s tím něco udělat.
Očištěného a na podkůvky nakrájeného amura vložíme do marinády, kterou před tím připravíme smícháním všech vedených ingrediencí, které následně povaříme. Rybu do marinády vkládáme až po jejím vychladnutí. Necháme odležet v ledničce na nejméně jeden, lépe dva dny.
Před tím, než začneme grilovat, necháme z ryby odkapat marinádu. Do ní mezitím můžeme vmíchat rozehřáté máslo. Amura grilujeme za středního žáru dokud nebude měkký a do zlatova opečený. V průběhu grilování průběžně potíráme zbylou marinádou. Dobrou chuť.
Co budeme potřebovat:
cca 1 kg amura
2 lžíce másla
na marinádu:
šálek červeného vína
1/2 dcl fernetu
2 lžíce oleje
1 lžíci citrónové šťávy
1 lžíci sekaného libečku
bílý pepř
sůl