Rybí dny Nagrilu.cz
Nagrilu.cz – portál pro všechny příznivce a vyznavače grilování – barbecue a dobré pohody pořádá od 12. do 22. června ve spolupráci s Rybářským sdružením České republiky Rybí dny Nagrilu.cz.
Na co se během Rybích dnů Nagrilu.cz můžete těšit? Každý den vám budeme servírovat recepty z rybího masa, které jistě oceníte již při nejbližším grilování. Chybět nebudou články plné rad, doporučení a dalších zajímavostí s tematikou kuchyňského zpracování ryb a jejich přípravy na grilu. Soutěživci se mohou těšit na vědomostní soutěž o ceny.
O grilování se traduje, že je nezdravé. Při dodržení některých základních postupů to ale nemusí být tak úplně pravda. Rybí maso navíc patří k základním kamenům, na kterých může být založena zdravá výživa. Obsah tuku v rybí svalovině je velmi nízký, nižší než v libovém hovězím masu. To samo o sobě je pádným argumentem pro konzumaci ryb lidmi s převážně sedavým zaměstnáním, dětmi, rekonvalescenty, nemocnými či dlouhodobě ležícími osobami apod.
Pravidelný přísun rybího masa je doporučován i jako významný prvek při prevenci srdečních infarktů a ischemických chorob obecně. Jak je to možné, když je obecně doporučováno snižování příjmu živočišných tuků? Ryby totiž obsahují velké množství látek nazývaných omega-3-mastné kyseliny, které mají schopnost zabránit vzniku infarktu myokardu. Poslední studia efektu těchto kyselin navíc podle všeho dokazují, že omega-3-mastné kyseliny napomáhají rozvoji mozku dítěte v těle matky a redukují rizika předčasného porodu. K dalším výhodám rybího masa patří také jeho dobrá stravitelnost.
Konzumace ryb v České republice výrazně pokulhává za průměrem celé Evropské unie. Pravidelná konzumace ryb zatím k zakořeněným zvykům české populace nepatří. Výjimkou jsou Vánoce, kdy je tradiční kapr součástí štědrovečerní hostiny ve většině rodin. A právě receptům z kapra bude během Rybích dnů Nagrilu.cz věnována zvláštní pozornost.
Kapr je mnohými labužníky neprávem trochu podceňován. Chceme vás proto přesvědčit, že grilovaný kapr může být plnohodnotnou a z hlediska zdravého životního stylu vítanou alternativou k pochoutkám, které si na grilu běžně připravujeme. V případě kaprů z produkce členů Rybářského sdružení České republiky jde navíc o ekologické výrobky, jejichž kvalita je garantovaná ochrannou známkou Český kapr.
Rybí dny Nagrilu.cz vám přinášíme ve spolupráci s Rybářským sdružením České republiky.