Francouzské brambory
Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na sporáku rozpálíme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme najemno pokrájenou cibulku, kterou necháme zrůžovět.
Přidáme nakrájený šunkový salám a mícháme asi půl minuty, poté spojíme s brambory a směs vložíme na rozpálený gril. Grilujeme asi dvě minuty. Opečené brambory zalijeme omáčkou Mornay, kterou připravíme následujícím způsobem:
Do hrnce vložíme žloutky, přidáme v mouce promnuté máslo a šleháme nad párou. Po chvilce přidáme vývar a opět šleháme až do úplného zhoustnutí. Do omáčky přidáme šťávu z půlky citrónu a worcester. Na závěr vmícháme strouhaný ementál a osolíme.
Co budeme potřebovat (na 4 porce):
30 dkg brambor
10 dkg šunkového salámu
3 dkg slaniny bez kůže
půlku oloupané cibule
sůl
pepř
Na omáčku Mornay:
2 až 3 žloutky
5 dkg másla
citrónová šťáva
několik kapek worcesteru
2 až 3 lžíce vývaru z masa nebo kostí
špetka hladké mouky
1 dkg strouhaného ementálu