Specialita z Maroka: Kuskusový salát
Nejen masem živ je člověk. Tohle heslo platí při grilování dvojnásob. Není nad to zajíst šťavnatý kus steaku třeba dobrým salátem. Ten dnešní nebude ledajaký a určitě jím své hosty při barbecue party náležitě překvapíte.
Pokud slovo kuskus slyšíte poprvé, pak vězte, že se jedná o tradiční marocké jídlo. Podle vzhledu byste možná na první pohled hádali, že půjde o jakýsi druh afrického obilí, ale ve skutečnosti se jedná o těstovinu. Kuskus se z Afriky postupně rozšířil i do dalších světadílů a např. v gurmánsky vyhlášené Francii patří vyhledávaným pochoutkám.
Teď už ale konec teorie, pusťme se do přípravy kuskusového salátu.
Na kuskus nalijeme vroucí vodu a necháme pět minut odstát. Mezitím pokrájíme pórek, rajčata olivy a šunku, smícháme. Z mísy vylijeme vodu a nasypeme do ní připravenou směs, kterou zalijeme olivovým olejem. Nyní je pravá chvíle dát příležitost i dalším připraveným ingrediencím a proto přidáme sůl, pepř, bazalku a oregano. Přidáme kuskus a důkladně promícháme. Na závěr posypeme balkánským sýrem, ozdobíme olivami a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Co budeme potřebovat:
30g kuskusu
2 rajčata
pórek
plátky šuky
olivy
balkánský sýr
pepř
sůl
bazalka
oregano
3 lžíce olivového oleje