Ve 3. díle Šéfa na grilu se grilovalo maso

Ve třetím díle pořadu o grilování Šéf na grilu se Zdeněk Pohlreich zmiňoval o grilování , či spíše douzení masa pomocí dřevěné štěpky z dřeva ovocných stromů. Ačkoli šéfkuchař má vždycky pravdu, způsob jakým to v pondělí večer na TV Prima prováděl, neodpovídá přesně postupu, které jím používaný gril Weber Premium Gourmet umožňuje. 

Gril Premium Gourmet obsahuje dvě palivové přepážky, které jsou vhodné pro nepřímou metodu grilování. Při nepřímé metodě se grilovací brikety vloží do palivových přepážek. Tímto Vám vnikne na grilovacím roštu prostor, kde můžete grilovat větší kus masa, jako např. kuře, kachnu, ryby nebo masové rolády. Pokrm není v přímém kontaktu s žárem, tudíž se griluje mnohem delší dobu, ale maso je potom šťavnaté a velmi chutné. Při nepřímé metodě je vždy dobré grilovat se zavřeným poklopem, tím neztrácíte teplo uvnitř grilu a s pomocí termosondy kontrolujete teplotu uvnitř grilu. Při nepřímé metodě dochází k cirkulaci teplého vzduchu, grilování je potom tedy velmi podobné tomu v horkovzdušně troubě.

V grilech Weber se dá také udit teplým kouřem K této činnosti potřebujete již zmíněné palivové přepážky, a dřevěné grilovací štěpky, které před použití namočíte do vody, aby byly vlhké, více a déle doutnaly. Ty samé použil v pondělí večer Zdeněk Pohlreich, bohužel bez namočení. K dispozici máte čtyři různé druhy dřeva – a to višeň, jabloň, pekanový ořech a bílý ořech. Dřevěné štěpky dodají připravovanému pokrmu na grilech Weber jedinečnou a neopakovatelnou chuť a vůni. Každá příchuť je vhodná pro jiný pokrm, např. pekanový ořech se skvěle hodí na přípravu ryb a mořských plodů, jabloň na drůbež, višeň na steaky, hovězí, vepřové a bílý ořech je univerzální pro přípravu jakéhokoliv masa.

Při uzení je postup následující, předem namočené štěpky přidáte 5-10 minut před dogrilování masa na žhavé brikety. Při přímé metodě grilování je rozhodíte po celém spodním (palivovém roštu ) při nepřímé metodě vhodíte namočené štěpky do palivových nádob (přepážek) a zavřete poklop. Z grilu se začne linout příjemná vůně uzeného pokrmu.

Úplně stejně je možné použít dřevěné štěpky pro dochucení masa kouřem na plynových i elektrických grilech, které buď přepážky pro štěpku již obsahují v základní výbavě, a nebo je možno dokoupit jako přídavné zařízení. I tak se dá na plynovém nebo elektrickém grilu docílit krásné, tmavé barvy masa a chuti , která bude stejná jako u masa grilovaného na dřevěném uhlí.

Fotografie poskytly www.grilykrby.cz – první Weber World Partner v České republice.

Známý gril Weber 57 Gourmet – přesně tentýž používá Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu

Sejmeme vrchní rošt, a umístíme palivové přepážky pro dřevní štěpku – pro nepřímé grilování

Do kotlového grilu Gourmet 57 se umístí dvě přepážky, na protilehlé strany vany grilu

Dřevní štěpka pro dochucení masa z třešňového dřeva

Třešňovou dřevní štěpku nasypeme do palivových přepážek grilu

Naplněné palivové přepážky – pro uzení masa toto množství bohatě stačí

Na gril umístíme zpět grilovací rošt

A samozřejmě také litinovou mřížku na grilování steaků

Nicméně při uzení můžeme použít i litinovou pánev

» Zahradní grill Weber v prodejně Weber World.
» Hledáte recepty pro každodenní vaření?
» Zahradní grily Weber – záruka snadného grilování.