Grilovaný cejn

Vykuchané ryby pečlivě omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme a nasypeme lžičku koření. Po obou bocích ryb uděláme nožem zářezy (kolmo k páteři), do kterých vždy zasuneme plátek citronu. Zbývající koření smícháme s olejem, potřeme cejny a posypeme je pepřem. Poté necháme v chladu na pár hodin uležet.

Před samotným grilováním necháme odkapat přebytečná olej a na silně rozpáleném grilu opékáme po obou stranách. Žár postupně ubíráme a v závěru grilujeme za nižší teploty. Celkové doba samotného grilování bude dvacet minut. V průběhu rožnění cejny potíráme zbylou marinádou. Na posledních 8 – 10 minut na gril přidáme omyté chilli papričky a grilujeme je dohněda.

Co budeme potřebovat (na 4 porce):

2 – 4 vykuchaní cejni (celkem cca 1,3 – 1,4 kg ryb)
200 ml olivového oleje
3 lžíce provensálského koření
2 chemicky neošetřované (bio) citrony
4 zelené chilli papričky
hrubě drcený pepř
hrubá mořská sůl

» Zahradní grill Weber v prodejně Weber World.
» Hledáte recepty pro každodenní vaření?
» Zahradní grily Weber – záruka snadného grilování.